Ačkoli nese stejné rodové jméno jako nám známější řeřicha setá, je v mnohém velmi odlišná. Zařadili bychom ji spíše mezi exotické rostliny, protože místo jejího přirozeného výskytu je v peruánských Andách. Najdeme ji ve výškách 3500 až 4500 m n. m., což je oblast, kde mnoho jiných rostlin nepřežije. Je zde totiž příliš intenzivní vítr i sluneční svit, extrémy zaznamenává také chladné počasí. A umístění na kamenité půdě už mluví samo za sebe. Aby se v těchto podmínkách udržela, musela se přizpůsobit. Dorůstá pouhých 15 cm a drží se převážně u země. Pro své blahodárné účinky je ale vyhledávána nejen kmeny žijícími v Andách, ale vlastně napříč celým světem.
Protože patří mezi nejstarší rostliny svého druhu, zároveň také mezi nejvýživnější. Má celou řadu označení a názvů: maca peruánská, řeřicha peruánská, peruánský ženšen, latinsky lepidium meyenii nebo v domorodém jazyce ma-ca (překládá se jako „z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje“).
Maca obsahuje spoustu minerálních látek (vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, sodíl, jód), vitamínů (A, B1, B2, B6, C, E), aminokyseliny, třísloviny, bílkoviny a vlákninu. Zvládne zatočit s celou řadou různých onemocnění – neplodností počínaje a rakovinou konče. Působí jako přírodní afrodiziakum pro muže, ale ani ženám nezůstává nic dlužná – pomáhá jim v boji proti příznakům menopauzy a při menstruačních poruchách. Dále dodává energii a působí jako antidepresivum, zlepšuje fyzickou výkonnost a vytrvalost, příznivě ovlivňuje psychiku, snižuje krevní tlak, pomáhá při léčbě chudokrevnosti, zabraňuje opotřebení šlach, kloubů a kostí, tlumí pocity nevolnosti a navrací chuť k jídlu. Celkově také posiluje imunitu a upravuje funkci štítné žlázy.
Užívat lze tuto rostlinu syrovou, pečenou nebo v pro nás nejčastější formě kapslí či prášku, který se buď rozmíchá ve vodě nebo přidá do různých nápojů, případně jídel.